Startside Op Feedback Indhold Søg

Kim og revolution

 

Startside
Op

Navnet Kim blev først indført i Danmark efter 2.den verdenskrig og jeg var den første, der officielt fik navnet.

Da mine forældre henvendte sig til pastor Munkner i Husum Kirke i 1948 og bad om at få mig døbt "Kim" var der først ingenting i vejen, men kort for min dåb, fik mine forældre at vide, at det desværre ikke kunne lade sig gøre, da navnet ikke var indført i kirkebøgerne og dermed ikke godkendt af Kirkeministeriet.

Dét syntes mine forældre var underligt, da de havde hørt om flere, der allerede havde fået navnet (Kim Larsen er fra 1945), men nixen jeg kunne ikke blive døbt "Kim"

- Jamen hvad med frihedskæmperen Kim Malthe-Bruun, der var skudt i mindelunden 1 måned før befrielsen ?

- ja, han var døbt i Canada og dermed ikke i Danmark

Hans mor Vibeke Malthe-Bruun havde samlet hans breve og udgivet dem i en bog, som mange kvinder var fascinerede af i efterkrigsårene.

Mine forældre fik mig "hjemmedøbt" og gik så til aviserne med historien og efter hæsblæsende avisdebat overgav Kirkeministeriet sig.

"Kirkeministeriet bøjer sig for Kim og Tessa" (Tessa var et andet navn, man ikke kunne hedde i 1948)

Og der var mange ting man ikke kunne dengang og ikke mange stier man kunne vandre.

Hænderne var over dynen, køleskab, tv og computer var kun en uopnåelig drøm og det vildeste musik dengang kom fra Pat Boone.

I 1958 var Tommy Steele det mest hotte navn for os unge og mange drømte om at spille guitar, efter at have set hans film "ung mand med guitar". Jeg kan huske vi var nogle stykker, der gik rundt om aftenen, hvor man var lidt beskyttet af mørket, og skrålede hans sange.

Først lang tid senere gik det op for mig at James Dean var død i September 1955, da han var på vej til et racerløb i Salinas i sin Porche Spider.

Indtil 1963 var alt ved det kendte. Drenge havde kort hår og pigerne kiggede bestandigt efter nogen, der var ældre og ungdommen var opdelt i Cliff eller Elvis fans, hvor Elvis var den "frække" af de 2.

Men i 1963 begyndte revolutionen, faktisk stod den forneden på forsiden af "Vi unge", der stod:

- Vanvidsmusikanterne "The Beatles"

De var langhårede (syntes man) og spillede en slags ny musik, der ikke tidligere var hørt.

I 1964 var der ingen, der kaldte dem "vanvidsmusikanter" længere, da havde de startet en musikalsk og gennemgribende revolution sammen med "The Rolling Stones", der nu var de "frække".

Og siden er verden væltet.

 

Startside ] Op ]

Send e-mail til kim_friis@mail.tele.dk med spørgsmål eller kommentarer om dette Web-sted.
Senest opdateret: 24. januar 2007